
What is Brandishing? 
A.G.Opinion No. 7101 February 6, 2002:  

appellate court decisions defining 
"brandishing," it is appropriate to rely upon 
dictionary definitions. The term 
brandishing is defined as:  

or flourish menacingly,    
as a weapon.  
2. To display ostentatiously.  A 
menacing or defiant wave or flourish." 
This definition comports with the meaning 
ascribed to this term by courts of other 

federal sentencing guidelines, 
"brandishing" a weapon is defined to mean 
"that the weapon was pointed or waved 
about, or displayed in a threatening 
manner."   Applying these definitions to 
your question, it is clear that a reserve 
police officer, regardless whether he or 
she qualifies as a "peace officer," when 
carrying a handgun in a holster in plain 
view, is not waving or displaying the 
firearm in a threatening manner. Thus, 
such conduct does not constitute 
brandishing a firearm in violation of section 
234e of the Michigan Penal Code.  

carrying a handgun in a holster that is 
in plain view, does not violate section 
234e of the Michigan Penal Code, which 
prohibits brandishing a firearm in 
public. JENNIFER M. GRANHOLM, 
Attorney General 
 
ADVISORY NOTE: Though this section on disturbing 
the peace does not deal with firearms, due to the 
nature of this code, this law has been cited by officers 
to suppress or discourage lawful open carry.   Since 
a person who is not licensed to carry concealed 
MUST open carry their firearms on foot in order to 
avoid criminal charge, nor is there any duty for 
anyone licensed to conceal their handgun, open carry 

is not disorderly conduct.  The open carrying of 
firearms is not by itself threatening, nor does it cause 
a hazardous or physically offensive condition. 
 
What places are off limits to 
firearms without a CPL? (Sec. 234d)  
(1) Except as otherwise provided in   
subsection (2), a person shall not possess a 
firearm on the premises of any of the following:  

a) A bank.  
b) A church 
c) A court 
d) A theatre 
e) A sports arena 
f) A day care center 
g) A hospital.  
h) An establishment licensed under the Michigan 

liquor control act. 
(2) This section does not apply to any of the 
following: 

a)  A person who owns, or is employed by or 
contracted by, an entity described in 
subsection (1) if the possession of that firearm 
is to provide security services for that entity. 

b)  A peace officer. 
c)  A person licensed by this state or another 

state to carry a concealed weapon. 
d)  A person who possesses a firearm on the 

premises of an entity described in subsection 
(1) if that possession is with the permission of 
the owner or an agent of the owner of that 
entity.  
 

*The information contained above is not meant to be 
legal advice, but is solely intended as a starting point for 
further research on the subject of open carry in Michigan.  
You are responsible in determining the accuracy of any 
information listed above.  If you have further questions it 
is advisable to seek out an attorney that is well-versed in 
firearm law. 
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YYOOUU  CCAANN  OOPPEENNLLYY  
CCAARRRRYY  AA  HHAANNDDGGUUNN  

IINN  MMIICCHHIIGGAANN  

 
 
 
 
Any 18-yr old or older,          
law-abiding citizen of the      
State of Michigan who owns a        
legally registered handgun may 
openly carry (in a fully visible 
holster) said firearm in all    
places not explicitly exempt by 
law with or without a CPL.  
Private property rules over-ride 
state law in regards to        
firearm possession. 

www.miopencarry.org

http://www.miopencarry.org/


 of a free state 

role as their servant and not allow it to 
  Brian Jeffs,  

First Michigan Open Carry, Inc. President 

Why to openly carry a firearm? 
1) To deter potential crime 
2) To protect yourself 
3) To protect your family 
4) To protect your rights 
5) To have a faster draw 
6) To carry more comfortably  

 
  

There is no documented evidence that this has 
happened to a citizen while open carrying a 
handgun. Data shows that criminals avoid 
victims they know are armed. 

  
Of the thousands of hours people have open 
carried in Michigan, we have found that some 
people are at first apprehensive seeing armed 
citizens but they quickly see we are regular 
people and there is no reason to be afraid.  
Law enforcement dispatchers have been and 
continue to be trained on how to handle 911 
calls from concerned citizens. 
 
Do I need to provide ID if stopped 
by a police officer? 
A person openly carrying a firearm on foot in a 
legal manner when approached by a police 
officer and questioned where the only reason 
for the questioning is because of the openly 
carried firearm need not give that officer their 
name and address.  No license or ID is 
required to openly carry a firearm.  It is your 
option to provide ID/CPL. 
 
ADVISORY NOTE: Each situation is different.  We 
recommend you cooperate with all lawful questions 
and requests.  Ask the officer if the reason you are 
being detained is for the legal open carry of a firearm. 
Ask if you are free to go, ask if you are being 
detained.  If they continue to ask questions about ID 
and why you are carrying a gun, repeat the question, 
am I free to go? Am I being detained?  If the situation 
escalates ask for a supervisor.  Remember the officer 

After an illegal arrest you may have legal options you 
can employ. 
Are local ordinances concerning 
firearm possession enforceable 
with ?    
NO! In 1990, the Michigan legislature 
enacted MCL 123.1102 which provides, in 
pertinent part: A local unit of government 
shall not impose special taxation on, enact 
or enforce any ordinance or regulation 
pertaining to, or regulate in any other 
manner the ownership, registration, 
purchase, sale, transfer, transportation, or 
possession of pistols or other firearms, 
ammunition for pistols or other firearms, or 
components of pistols or other firearms, 
except as otherwise provided by federal 
law or a law of this state.  

Does having a CPL provide any 
benefits to open carrying? 
An AG opinion, Senator Prusi, and the 
MSP stated that a person with a CPL can 
carry a firearm openly in the exempted 
areas listed in MCL 750.234d.  

Opinion No. 7097 January 11, 2002 A 

section 234d prohibits certain persons 
from carrying a firearm in the enumerated 
places but explicitly exempts from its 

state or another state to carry a concealed 
Thus, any person licensed to 

carry a concealed pistol, including a 
private investigator, is exempt from the 
gun-free zone restrictions imposed by 
section 234d of the Penal Code and 
may therefore possess firearms while 
on the types of premises listed in that 
statute. 
 

State Police legislative liaison and has 
received some answers to share with you. 
According to the liaison, it is legal to 
openly carry a firearm in a "Pistol Free 
Zone" if you are a licensed CPL holder. I 
was advised that your information was 
correct that MCL 28.425o and MCL 750-
234d permit this activity. I was informed 
that there was no other additional relevant 

 Michael A 
Prusi, State Senator 38th District 
 

-CPL pistol 
free zones do not apply to CPL holders.  
The CPL pistol free zones only apply to 
CPL holders carrying a concealed pistol.  
Therefore, a CPL holder may openly carry 

  
Sgt. Thomas Deasy, Michigan State Police 
Executive Resource Section 
 
ADVISORY NOTE: Before carrying a handgun we 
recommend that you become familiar with all state and 
federal laws in regards to firearm laws and the use of 
deadly force.  Taking a self-defense / firearm course is 
recommended.  Michigan has a self defense act PA No. 
309 July 18, 2006 that states you do not have to retreat 
from a threat, but you must meet the legal requirements 
before you engage in the use of deadly force.  

  


